L'Infinitif et les groupes de verbes

Το ρήμα, όπως όλοι ξέρουμε είναι ένα σημαντικό στοιχείο μέσα στην πρόταση γιατί μας δείχνει ότι κάποιος ''ενεργεί, παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μια κατάσταση'', όπως το ορίζει η γραμματική σε κάθε γλώσσα. Με απλά λόγια, εκεί βρίσκεται όλη η ενέργεια!  

Μεγάλης σημασίας ρήματα για εμένα είναι το vivre -ζω (αμετάβατο ρήμα αφού η ενέργεια δεν πάει κάπου αλλού), το aimer-αγαπώ, aider-βοηθάω, croire-πιστεύω , vouloir-θέλω(μεταβατικό ρήμα η ενέργεια μεταβαίνει σε ένα αντικείμενο) και accomplir -ολοκληρώνω. Και όλα αυτά τα ρήματα που μόλις είδες, τα ονομάζουμε απαρέμφατα. Το απαρέμφατο δηλαδή, είναι το όνομα του κάθε ρήματος. 

Όπως παρατηρείς όλα τα παραπάνω απαρέμφατα έχουν διαφορετικές καταλήξεις κι αυτό γιατί στα γαλλικά κατηγοριοποιούμε τα ρήματα σε τρεις μεγάλες ομάδες που ονομάζουμε συζυγίες. Στην 1η συζυγία θα βρούμε ρήματα που έχουν κατάληξη -er , στην 2η συζυγία σε -ir και η 3η συζυγία αποτελείται από ρήματα που το απαρέμφατό τους τελειώνει σε -ir, -oir, -re. 

Τα πράγματα είναι πολύ εύκολα! Το απαρέμφατο είναι όπως είπαμε το όνομα, η  σταθερή μορφή του ρήματος το οποίο κλίνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη συζυγία στην οποία ανήκει. Για παράδειγμα, σε ένα δέντρο, ο κορμός είναι το σταθερό μέρος ενώ το φύλλωμα και τα κλαδιά όχι. 

Όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε -er κλίνονται με τον ίδιο τρόπο εκτός απ'το ρήμα aller-source

Aυτή τη σταθερότητα και ευκολία θα συναντήσουμε και στα ρήματα της δεύτερης συζυγίας που τελειώνουν σε -ir.

  • Για να δούμε ενδεικτικά κάποια ρήματα της β' συζυγίας :

choisir=επιλέγω/ réussir=πετυχαίνω / finir=τελειώνω/ punir=τιμωρώ/ applaudir=χειροκροτώ / (re)agir=(αντι)δρώ

  • Κάποια από αυτά βγαίνουν απ'τα χρώματα :

jaunir(κιτρινίζω)/noircir(μαυρίζω)/rougir(κοκκινίζω)/

blanchir(ασπρίζω)/verdir(πρασινίζω) etc.

  • Kαι κάποια προέρχονται από επίθετα :

grosgrossir(παχαίνω)≠maigre-maigrir(αδυνατίζω)/

  sale-salir(λερώνω)/grand-grandir(μεγαλώνω) etc. 

Τέλος , όσον αφορά την τρίτη συζυγία ρημάτων, αυτή περιλαμβάνει ρήματα που το απαρέμφατό τους τελειώνει σε -ir, -oir, και -re όπως είπαμε. 

Και κάτι θετικό, στα πρόσωπα nous και vous επανέρχεται τις περισσότερες φορές το θέμα από το απαρέμφατο. Αυτό θα το καταλάβεις μόλις αρχίσεις να ανακαλύπτεις πώς κλίνονται τα ρήματα. 

Κι αυτό αμέσως τώρα!


Αυτά για αρχή! 

Merci!

Δέσποινα Αναγνωστοπούλου - Blog γαλλικών
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2023
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε